Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Depresyon, Latince aşağı doğru bastırılmış, çökkün, çökmüş gibi anlamlara gelen Depresus-deprimere sözcüğünden gelir. Aslında Latince anlamı dahi depresyonun tanımını yapmada yeterlidir. Modern anlamıysa, DSM-5’a göre aşağıdaki semptomlardan en az 5’ini veya daha fazlasını 2 haftadan fazla süredir hissediliyorsa konulabilecek bir rahatsızlıktır;
- Üzgün-Depresif ruh hali
- İlgi-istek azalması
- İştahta artış-azalış
- Uykuda artış-azalış
- Fiziksel aktivitelerde yavaşlama
- Enerji azalması, yorgunluk
- Kendini değersiz-suçlu-kötülüklerden sorumlu hissetme
- Odaklanma-Konsantrasyon güçlüğü
- Ölümü düşünme, İntihar düşünceleri
Depresyonun Altında Yatan Nedenler
Biyolojik (genetik) ve çevresel olmak üzere çok farklı nedenler ve faktörler kişide depresyona yol açmış olabilir. Genelde tekil faktörlerin depresyon nedeni olmadığı görülmüştür. Yani bir kişinin geçmişinde erken ebeveyn kaybı tek başına depresyon sebebi olmazken stresli bir işte çalışması, hormonsal değişimleri veya partneriyle olan sorunlarla kombine şekilde etkileşime girerse o zaman depresyona yol açabilir.
Depresyon Tedavisi
Psikoterapi ile genelde hastaların çoğunun depresyon semptomlarında azalma görülür veya tamamen iyileşir. Depresyona karşı mücadelede Bilişsel Davranışçı Terapi ile genelde çok yüksek başarı oranı elde edilir. Psikoterapiye ek olarak çeşitli beslenme, egzersiz tavsiyeleri ve vitamin takviyeleri de önerilebilir.
Sorularınız ve danışmanlık hizmeti almak için başvurabilirsiniz.