DİNAMİK PSİKOTERAPİ NEDİR?
Dinamik Psikoterapi, bireyin hayatının belirli bir döneminde yaşadığı güçlükleri geçmişle bütünleştirerek, geçmişin yansımaları ve kalıntılarıyla bugünü birleştirerek ele alan bir terapi yöntemidir. Geçmişin şimdiki zamanda danışan için acı verici şekillerde kendini gösterdiği fikrine dayanır. İnsan kişiliğinin kapsamlı tanımı, ruhsal gelişim aşamalarını ve bu aşamalarda ortaya çıkabilecek olumsuz etkileri, hataları ortaya koyar ve bunlar için bir terapi programı sunar.
Terapi, yetişkin ilişkilerinin bilinçsiz çatışmalar, arzular, inançlar, duygular ve çocukken öğrenilen ilişki kalıpları tarafından yönlendirildiği fikri üzerine kuruludur. Dinamik psikoterapi, bu mücadeleyi ifade etmek ve bilinçdışı bileşenlerini gün ışığına çıkarmak için çabalar. Terapinin bir diğer önemli amacı, hasta ve terapist arasındaki etkileşimde bilinçsizce tekrarlanan kalıpların kabul edilmesini ve çözülmesini sağlamak ve ayrıca bireylerin daha dengeli ve uyumlu bir yaşam sürmelerine yardımcı olmaktır. Bir kişinin kendisi olması için kendisiyle çalışmasına yardımcı olan terapilerdir. Danışan ve terapist arasında simetrik bir ilişki vardır.
Psikodinamik yaklaşım, bireye, onun duygu, inanç ve davranışlarına, aile, kültürel ve sosyal çerçevesine odaklanırken, geçmiş her zaman bu sistem içinde mevcuttur. Hastanın korunma mekanizmalarını belirlemeyi ve ego kapasitelerini geliştirmeyi amaçlayan bir terapi türüdür. Sadece hastalığın semptomlarıyla ilgilenmez. Bu yönüyle bilişsel ve davranışçı kuramlardan ayrıdır.
Stj. Psk. Öğr. İrem Akbayrak