Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bundan memnun olduğunuzu varsayacağız.
0 yorumlar baran

Psikodinamik Yönelimli Oyun Terapisi

  Yetişkinler duygularını ve düşüncelerini konuşarak ifade ederler. Bu durum çocuklarda biraz farklıdır. Oyun, çocuğun kendini anlatmada kullandığı doğal bir yöntemdir. Oyun esnasında çocuklar içsel deneyimlerini ve çatışmalarını bilinç dışı olarak ifade ederler.

  Psikodinamik yönelimin çocuk psikoterapisine önemli katkılarından biri oyunun etkili bir iletişim aracı olarak görülmesidir. Çocuklar psikoterapiye belli belirtiler ile başlasa da psikodinamik terapi sürecinde önemli olan çocuğun düşünsel, duygusal ve ilişkisel dinamiklerini anlayarak bu belirtilere yol açtığı düşünülen konuları çözmektir.

  Oyunlar daha çok küçük yaşlardaki çocuklar için en uygun yoldur. Fakat, yaşı daha büyük olan ancak sözel yetenekleri sınırlı, aşırı çekingen ve iletişim sorunları olan okul çağı çocukları ile ön ergenlik dönemindeki çocuklarla da kullanılabilir. Bazı çocuklar oyuncak evlerle serbestçe oynarken veya çizimler yaparken bazıları ise hikaye anlatma ya da kukla oyunları aracılığıyla kendilerini ifade ederler.

  Psikolog dikkatlice izler, oyundaki ana temaları ve insanları tanımlamaya çalışır. Ara sıra oyuna katılır ve çocuklara “Ayıcık ne hissediyor, onu korkutan şey ne?” gibi sorular sorar. Oyun görüşmesi genellikle yapılandırılmamış bir görüşmedir. Çocuğa içsel çatışmalarını açığa çıkarma fırsatı verir. Ayrıca oyun görüşmesi konuşma, duyma engeli olan çocuklar ve konuşamayacak derecede depresyona girmiş olan çocuklar için en uygun yöntem olarak önerilmektedir. 

 

                                                                                    Stj. Psk. Öğr. İrem Akbayrak

Fikirleriniz Bizim İçin Önemlidir

* Gerekli alan