Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bundan memnun olduğunuzu varsayacağız.
0 yorumlar admin

Agorafobi bir çeşit anksiyete bozukluğudur. Agorafobi kaçmanın zor olduğu veya kötü bir anda kalınırsa yardım almanın zor olabileceği durumlardan kaçınmadır. Bu durumlar kişilerde kaygı, korku ve panik yaratır.

Agorafobinin Belirtileri

Kişinin evden tek başına çıkamaması veya çok zorlanarak çıkması, toplu taşıma kullanamama, kapalı ve kalabalık alanlara gitmekten çekinme (avm, sinema, tiyatro, asansör vb.). Kişiler bu ortamlara girerse bayılacağını, kalp krizi geçireceğini veya kaçamayacağını düşünüp panik olur bu yüzden de kaygısını azaltmak için bu tip yerlere gitmekten kaçınır. Bu kaçınma davranışı kişilerin içe kapanmasına sebep olabilir buna bağlı olarak da ilerleyen zamanlarda depresyon ortaya çıkabilir. Kişilerin normal hayatı olumsuz yönde etkilenebilir, sosyal ilişkilerine zarar verebilir. Agorafobi tek başına olabileceği gibi bazı kişilerde panik bozuklukla birlikte de görülebilir.

Agorafobinin Nedenleri

Ailede daha önce birinin bu tanıyı alması, biyolojik etmenler, stres, travmatik olaylar agorafobinin ortaya çıkmasında etkili olabilir ayrıca panik bozukluğa sahip olma ve bazı fobiler de etkiyi arttırabilen risk faktörlerindendir.

Tedavi

Agorafobinin tedavisinde bilişsel davranışçı terapinin (BDT) etkili olduğu gözlenmiştir, kişinin çarpıtılmış düşünceleri, kaçınma davranışları, korku ve kaygıları BDT ile çözümlenebilmektedir.

Stj. Psk. Cemre Baytok